Cum se declara veniturile unui freelancer?

Dupa cum bine stim, termenul de freelancer este provenit din limba engleza, iar in Romania ne este cunoscut sub denumirea de persoana ce isi desfasoara profesia intr-un mod independent, de sine statator. Mai exact, vorbim despre un liber profesionist, ce nu colaboreaza cu un angajator, ci lucreaza pe cont propriu.

In tara noastra, atat salariatii, cat si persoanele freelancer au datoria sa isi achite taxele catre stat, in egala masura. Daca de platirea impozitelor salariatilor se ocupa contabilii firmelor unde acestia sunt angajati, cand vorbim despre un liber profesionist, lucrurile se schimba.

Astfel, pentru orice fel de venit realizat, se percepe impozit, deci se impune colaborarea cu o firma de contabilitate, care sa calculeze cu exactitate sumele datorate catre stat.

In prezent, tot mai multi oameni lucreaza ca freelanceri, numarul acestora dublandu-se in ultimii ani. Cele mai cunoscute forme juridice pentru acestia sunt SRL-urile, adica societati cu raspundere limitata, cat si PFA-urile, adica persoane fizice autorizate.

Declararea veniturilor unui freelancer este o atributie ce revine unui contabil, deoarece acesta are cunostintele de specialitate.

Veniturile pe care le obtine o persoana ce activeaza ca si freelancer se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, iar incepand cu anul 2016, cei ce se incadreaza aici platesc si o asigurare sociala.

Pentru cifrele de afacere mai mici de 100.000 euro, se va plati un impozit pe profit cuprins intre 1 si 3%, dupa caz.

In cazul cifrelor de afacere ce depasesc 100.000 de euro, situatia se schimba, impozitul fiind de 16%.

Declararea veniturilor unui freelancer este obligatorie, pentru ca acesta sa isi desfasoare activitatea conform normelor legislative din Romania.

Asadar, freelancerii ce detin un SRL vor completa declaratia 100, la inceputul fiecarui trimestru. In aceasta declaratie vor preciza toate obligatiile de plata catre bugetul de stat.

Pentru persoanele cu PFA, se vor depune doua declaratii, mai exact, declaratia 200 si 220. Prima se refera la veniturile realizate in tara, iar cea de-a doua la veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs.

O alta categorie la fel de bine cunoscuta este a persoanelor ce activeaza sub forma de PFI, adica persoana fizica independenta. Aici, lucrurile sunt mai simple, in sensul ca se completeaza mai putine declaratii, comparativ cu celelalte forme.

Initial, se completeaza declaratia 70, ce vizeaza inregistrarea fiscala, dupa care se completeaza declaratia 220.

Dupa primul an de activitate, va fi necesar sa completam si declaratia 392, cu privire la serviciile prestate in decursul acestei perioade de timp.

Daca ne gandeam ca freelancerii sunt scutiti de taxe si impozite, ei bine ar trebui sa stim ca lucrurile nu stau chiar asa.

Fie ca vorbim de SRL-uri, PFA-uri sau PFI-uri, toate aceste forme juridice au atat drepturi, cat si obligatii.

Concluzionand, de declararea veniturilor unui freelancer se ocupa, in general, un contabil, deoarece il poate ajuta pe acesta sa aiba toate actele completate intr-un mod corect, ceea ce inseamna ca activitatea sa va fi una gestionata corespunzator si va putea obtine succesul chiar si lucrand pe cont propriu. Cel mai important este sa ne desfasuram profesia tinand cont de normele legale.

Be the first to comment on "Cum se declara veniturile unui freelancer?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*